Asunnon vuokraus Espanjassa

Espanjassa vallitsi kiinteistökupla vuodesta 1986-2007, kaksikymmentävuotta halpaa rakentamista. Asuntoja rakennettiin kiivaaseen tahtiin ja ne myytiin kalliiseen hintaan, mutta pankit onneksi antoivat lainaa helposti. Tämän seurauksena useat espanjalaiset säästöpankit, kuten Bankia, CajaSur, Caja Meditarraneo… joutuivat konkurssiin. Suurinosa aurinkorannikon rakennuksista ovat väh.20-30 vuotta vanhoja. Ne on rakennettu kiinteistökuplan aikana, nopeasti, huonoilla rakennusmateriaalella ja ilman tarvittavia lupia, niin kuin suurinosa aurinkorannikon asunnoista. Kun saavut Espanjaan tulet huomaamaan suuren määrän keskeneräisiä rakennuksia, tämä johtuu vallitsevasta lamasta rakennussektorilla.

Koska on hyvä aika vuokrata?

Suomalaisten sesonkiaika Espanjassa alkaa syyskuussa aina toukokuuhun saakka, kesät he ovat Suomessa. Syyskuussa ja tammikuussa asuntoja on tarjolla eniten kun taas kesää kohden kuukausivuokrat muuttuvat viikkovuokrauksiksi, jolloin pelkän viikon hinta on jo kuukauden vuokra tai jopa enemmän. Elokuussa normaali viikkovuokra pienestäkin asunnosta on 600€/vko. Kuka semmosia hintoja sitten maksaa? Espanjassa ¨normaaliperheillä¨ on kesäloma kesä-elokuun aikana, jolloin perheet päättävät nauttia lomastaan aurinkorannikolla asunnossa jota vuokraavat viikkohintaan, johon mahtuu kymmenhenkinen perhe patjoineen asunnon lattioille. Sesonkikaudella kymmenhenkisen ¨normaaliperheen¨ hotelliloma menee yli säästöjen.

Mistä löydän asunnon?

Espanjalaiset kiinteistövälitykset riippuen asunnosta ottavat normaalisti kuukauden välitysmaksun ja heillä on usein suurempi valikoima asuntoja kun suomalaisilla kiinteistövälityksillä, mutta sitten taas helpointa on asioida suomalaisten kanssa kielen takia. Espanjassa on myös useita välittäjiä, jotka tekevät töitä ¨pimeenä¨ ja monesti katoavat siinä vaiheessa kun ovat saaneet välitysmaksunsa. Voit löytää asuntosi myös netistä espanjankielisestä asuntoportaalista, mutta muista käydä katsomassa ennen kuin vuokraat asunnon nimittäin monesti kuvat eivät vastaa todellisuutta…

Yleisimmät ongelmat asuntojen suhteen

Aurinkorannikolla ilmankosteus varsinkin kesällä on korkealla (90%). Rakennuksia ja asuntoja ei silti eristetä kosteudelta vaan maalit tippuu melkein jokaisessa asunnossa. Se on normaaleinta, mikä ei taas tarkoita sitä, että asunnoissa olisi hometta. Voit löytää pieniä mustia ¨homepillkuja¨mitkä voi kloriitilla pestä pois ja on muistettava tuuletettaa asuntoa. Kosteutta voi poistaa myös suolavalmisteilla,(deshumidificador de sal), joita voit ostaa rautaliikkeistä/ferreteria.

kosteus-malaga-11.10.15

Torakat. Suomessahan niitä ei ole, täällä niitä on ympäri vuoden. Niitä on eniten ravintola, baari, roskapönttö- ja viemärialueilla. Vuoristossa ja maalla ei niitä näe. Ne ei pure, ne ei hyökkää, ne vaan syö ja chillaa. Ne voi myrkyttää pois eli jos asunnossasi on yksi tai kaksi torakkaa niistä pääset kotikonsteilla ja ennaltaehkäisemällä. Lue artikkeli: Katso miten pääset eroon torakoista.

Kaasu, vesi, sähkö ja netti

Kaasuliesi kuuluu aitoon espanjalaiseen keittiöön, ruokakin maistuu maukkaammalta. Kaasupullo loppuu ja tilalle on ostettava uusi. Niitä saa huoltoasemilta (bombona de butano) ja yleensä pari kertaa viikossa käy kaasupulloja myyvä auto kadullasi ja avulias mies sen asentaa kotiisi, mutta sinun on hyvä pitää huoli siitä, että se ei lopu kesken kaiken vaan sinulla on varapullo vaihdettavaksi. Pullo painaa 12-13kg ja kestää normaalikäytössä kuukauden ja maksaa n. 14€. Kaasun käyttö on paljon halvempaa kuin sähkö.

Espanjassa sähkö on kovin kallista. Pienen perheen lasku 2kk voi helpostikkin olla 150€ ja enemmän jos patteria tai ilmalämpöpumppua käytät. Sähkölaskuun kannattaa varautua ja on myös hyvä ottaa sähkömittarin laskelma ylös kun astutte asuntoon asumaan.

Vesi on halpaa ja lasku tulee aina 3kk välein n.30-50€ riippuen tietenkin paikkakunnasta. Vesi on kalliimpaa alueilla, joissa ei ole vettä, kuten sisämaassa esim. Castilla de Manchan alueilla. Aurinkorannikolla kannattaa ostaa vedensuodatin kraanan tai Brita-kannu, jossa on valmiina suodatin. Suoraan kraanasta juomista ei suositella aurinkorannikon alueella.

Valokuitu on uusi juttu Espanjassa ja se puuttuu monilta asuinalueilta. Netin saat palkattua suoraan puhelinliikkeestä, mutta yleensä kyseessä on vuoden sopimus ja sitä varten tarvitset espanjalaisen pankkitilin. Fuengirolassa, jossa on maailman suurin suomalaisiirtokunta on myös suomalainen puhelinliike, josta saa myös nettiliittymän ja tietenkin mokkuloita saa useastakin puhelinliikkeestä, mutta ne toimivat hitaasti ja ovat hinnakkaita.

Omistaja ei palauta takuuvuokraa

Kun lähdet pois asunnosta ja sinulta on mennyt jotain rikki asunnossa omistaja voi ottaa takuuvuokrasta korjausta varten tarvittavan summan. Kun annat avaimen ja omistaja ei anna takuuvuokraa parasta on, että omistaja pistää ylös epäkohdat, jotka on korjattava ja allekirjoittaa kyseisen asiakirjan.

 • Sinun ei pidä sanoa omistajalle, että ottaa viimeisen kuun vuokran takuuvuokrasta. Se on rangaistavaa Espanjassa.
 • Omistajalla on kuukausi aikaa katsastaa asunto ennen takuuvuokran palauttamista ja jos vuokranantaja haluaa käyttää osan tai takuuvuokran kokonaisuudessaan tulee hänen ilmoittaa siitä kirjallisesti.
 • Jos omistaja ei palauta sinulle takuuvuokraa 60 päivän sisällä voit tehdä tästä laillisen ilmoituksen poliisiasemalla. Espanjassa voi kulua jopa 2kk ennen kuin vuokratakuun saa takaisin.

Muista:

 • Lukea sopimuksen ehdot huolellisesti.
 • Jos vuokrasopimuksesi on laadittu 6.6.2013 jälkeen sinulla on laillisesti oikeus lähteä asunnosta 6kk jälkeen kuukauden varoitusajalla. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti vuokranantajalle.

Oletko sinä vuokrannut asuntoa Espanjasta? Kerro kokemuksestasi.

Nina Celikel Written by:

2 Comments

 1. Eija Ronkainen
  Octubre 12
  Reply

  Moikka!!!

  Miten ,kun olen aloittanut nyt syksyllä ammattikorkeakoulussa sosionomiopinnot ja eli siis nyt menossa ensimmäinen opiskeluvuosi ja toisena vuotena meillä on mahdollisuus suorittaa esim. työssäoppiminen ulkomailla ja minä haluaisin espanjaan ja tietty jossain pitää asuakin sen ajan, niin miten toimia tälläisessa tilanteessa?? mieheni tulisi mukaan…onko erillisiä opiskelijaasuntoja vai ihan vapailta markkinoilta kannattaisiko vuokrata…

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *